Suroviny
- 400 g kančího masa ( zde plec ), 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibule, 2 lžíce brusinkové marmelády,
- 1 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce balzamikového octa nebo 1 lžíce balzamikového krému, 3 kuličky jalovce, 5 kuliček černého pepře, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, snítka rozmarýnu, snítka tymiánu, 50 ml olivového oleje, kousek másla, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml červeného vína, 50 ml smetany na vaření, kousek sádla, špek -( jen kůže), sůl, pepř
Postup přípravy receptu
Maso nakrájíme na větší kostky, opepříme, přidáme rozmarýn, tymián a zalijeme olivovým olejem. Promneme a v zakryté nádobě a chladnu necháme den i dva odpočívat. V kastrolu si rozpálíme kousek másla, přidáme na střední kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme pustit barvu. Pak přidáme i pokrájenou cibuli. Přidáme koření, které si dáme do čajítka nebo látkového měšce. Lze použít pyramidový sáček od Vitany na svíčkovou. V tom případě už dáme jen jalovčinky. Přidáme povidla, brusinkový džem, cukr a restujeme na barvu. Přisolíme. Vlijeme ocet a necháme odpařit. Mezitím si na pánvi orestujeme maso, které rovněž osolíme.Když je maso krásně dohněda opečené, vložíme ho do zeleninového základu, přidáme špekové kůže, zalijeme vínem a necháme pomalu táhnout doměkka. V průběhu dušení podle potřeby doléváme vínem, vodou nebo vývarem.Kousek másla dáme do misky, necháme povolit a vpracujeme do něj lžíci hladké mouky. Měkké maso vyjmeme spolu s kořením z hrnce a přidáme máslo. Necháme probublat. Poté vše tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka a následně přes jemné sítko ještě přecedíme. Zjemníme smetanou, podle chuti dosolíme.Jako příloha se hodí např. krupicové noky z odpalovaného těsta.