Svíčková na smetaně

Suroviny

800 g zadního hovězího, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel ve stejném poměru), 1 cibule, 50 g plnotučné hořčice, 2 lžíce cukru, 2 lžíce octa, 100 g oleje, kousek másla, 100 g uzené slaniny, asi lžíce mouky, (podle lepku), 250 ml šlehačky, bobkový list 3 ks, nové koření 5 ks, pepř 5 ks, citronová šťáva na dochucení, sůl, vývar

Postup přípravy receptu

Maso prošpikujeme hranolky slaniny (jde to skvěle pokud ji dáme na 0,5 hodiny do mrazáku) a opečeme na oleji nebo oleji s máslem (nebude se připalovat). Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu přidáme cukr a necháme karamelizovat. Přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem. Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa (tj. asi 1,5-2 hodiny ve středně vyhřáté troubě). Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme. Je-li třeba zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou v mléce a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně 20 minut), podle potřeby dosolíme. Zjemníme smetanou, dochutíme citronem a lístkem másla, již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.

Kančí ragú s brusinkovou omáčkou

Suroviny 400 g kančího masa ( zde plec ), 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibule, 2 lžíce brusinkové marmelády, 1 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce balzamikového octa nebo 1 lžíce balzamikového krému, 3 kuličky...

Svíčková na smetaně

Suroviny 800 g zadního hovězího, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel ve stejném poměru), 1 cibule, 50 g plnotučné hořčice, 2 lžíce cukru, 2 lžíce octa, 100 g oleje, kousek másla, 100 g uzené slaniny, asi lžíce mouky, (podle...